EIK fotball ønsker dere alle velkommen til ny seriekamp her i Idrettsparken, denne gang mot Sotra!

I og med at fjorårets hjemmekamp mot samme motstander ble spilt på Østerhus Arena i Sandnes, så er dette første gang Sotra SK er på besøk på Husabø.

Vi har fått en perfekt start på årets serie med seks poeng på de to første kampene, noe vi ikke har greidd siden 2015-sesongen. Den gangen var vi med i kampen om opprykk helt til siste spark på ballen, og vi får håpe at vi også i år skal være med og kjempe om opprykk helt til sesongslutt. Men kanskje med forskjellig utfall i forhold til sesongen for seks år siden?

Det er selvsagt for tidlig til å dra konklusjoner av noen som helst slag angående årets EIK-lag, men det er kjekt å seile i medvind! Jeg synes ordet "solid" er en passe beskrivelse på hvordan vi har framstått i årets to første seriekamper. Spillemessig har vi levert to bra og to mindre bra omganger, men spillerne har stått opp og vist at de er menn også når motstanderne har forsøkt seg framover på banen. Vi har også hatt matchvinnere framover på banen som virkelig har stilt inn skuddføttene. Scoringene mot både Nardo og Notodden var av det lekre slaget.

Ojan vil trolig fortelle spillerne alt om hvor viktig det er å ikke undervurdere Sotra i kveld. Gjestene kommer fra et surt nederlag mot Levanger, der de først hentet opp 0-3 til uavgjort 3-3, for så å få et baklengs på overtid. En slik opplevelse pleier å skjerpe et lag, og vi vil ikke få noe gratis i Idrettsparken i kveld.

Våre supportere vil forvente tre nye poeng, og da er det på tide å minne om at de ikke kommer av seg selv. Spillerne trenger vår støtte. Vi skal fortsatt følge smittevernregler, men det er ikke forbud mot verbalt engasjement på tribunen!

Vi ønsker alle en god kamp!TIL INNHOLDSSIDEN

TIL INNHOLDSSIDEN

EIK
30 Miguel Vieira
33 Marcel Wawrzynkiewicz
 4 Henrik Breimyr
 5 Matej Dekovic
 3 Adi Markovic
 8 Sivert Strangstad
27 Scott Vatne
21 Stian Rokås Michalsen
13 Jakob Maslø Dunsby
 7 Patrik Johannesen
10 Alexander Dang

INNBYTTERE:
 1 David Abidja Paulmin
 6 Mats Andreas Petersson
 9 Jefferson de Souza
11 Chris André Formo
14 Kujtim Ismaili
15 Eskil Furre Gjerde
16 Hallvar Steinskog
20 Simen Haughom
22 Martin Sveingard
SOTRA
16 Sebastian Hornnes Heggland
 2 Kristian Skjørli Ree
 3 Mathias Myhre Madsen
13 Henrik Kjeilen Steinseide
18 Andrius Dolzenko
 7 Frederic Doksæter Falck
 8 Henrik Nyland
11 Lars Oskar Groos Kilen
14 Per-Christian Tang Pedersen
15 Lukas Einarsen Olsen
19 Patrick Singstad Johansen

INNBYTTERE:
 1 Morten Grasmo
 4 August Tuastad Randers
 9 Eirik Høydal
17 Sander Wik
20 Kim Arne Brakstad
26 Nishimwe Beltran Mvuka

DOMMER:
Aleksander Skjold Vermundsen (Kopervik IL)

ASSISTENTDOMMERE:
Dawid Markussen (Midtbygdens IL)
Bjørn Reidar Klingenberg Schaal (Forus og Gausel IL)


DAGENS KAMPSPONSOR:

GAVEKORT TIL DAGENS EIK-SPILLER:DAGENS KAMPBALL ER SPONSET AV:

TIL INNHOLDSSIDEN
BLI MED PÅ TRIBUNEKAMPEN!

Sammen med Norsk Tipping lanserer alle klubbene i PostNord-ligaen Tribunekampen.no!
Her kan du teste din evne til å tippe utfallet til alle kampene i 2021-sesongen og vinne masse premier!

Deltagerne kan med sin deltagelse bidra til at sin valgte klubb vinner 10 000,- ved sesongslutt. Deltager kan også vinne gavekort på 2 000,- til seg selv ved sesongslutt, samt to sesongkort til neste sesong hos sin favorittklubb.

GÅ VIDERE TIL TRIBUNEKAMPEN.NO

TIL INNHOLDSSIDEN

TIL INNHOLDSSIDEN
"EN HERLIG OPPLEVELSE
Å VINNE EN KRIGEKAMP"

Jeg vil ønske alle våre trofaste supportere velkommen til ny hjemmekamp!

Først av alt så er det kjekt med ny kamp allerede, bare fire dager etter at vi kom hjem fra Notodden, der vi tok tre poeng i en krigekamp. Det var en herlig opplevelse å vinne en kamp der vi måtte krige i samtlige nitti minutter. Og det er en utrolig viktig egenskap å håndtere slike kamper, for det vil vi oppleve en del ganger i løpet av en lang sesong.

Om ikke spillet var så elegant til alle tider på Notodden, så må vi huske at det viktigste i fotball er å ta tre poeng, nettopp slik vi gjorde!

Vi har fått en god start på sesongen, og det skal vi ikke undervurdere viktigheten av. Det kan ikke bli bedre enn seks poeng på to kamper. Det gir en trygghet som vi skal ta med oss videre.

I ettermiddag møter vi Sotra, som er ett godt lag med ball. De er flinke til å skape overtall i ulike faser av spillet, og vi kan fort bli baktunge hvis de får sette spillet sitt. Så vi skal gjøre vår del av jobben, og jeg satser på vi kan stå med ni poeng når vi går hjem fra Husabø i dag.

Jeg var ikke på trening mandag og tirsdag denne uken, men blir å finne på benken i dagens kamp. Jeg holder på å fullføre UEFA-A lisensen min nå, og vil være ferdig med den på torsdag. Det skal bli deilig å bli ferdig med ett program som har vært utsatt i ett år. Jeg tar med meg verdiene derifra videre, og håper å kunne bruke det til lagets beste.

TIL INNHOLDSSIDEN

TIL INNHOLDSSIDEN
"DET BEGYNNER Å LIGNE PÅ NOE SOM KAN KALLES ET VINNERLAG"


To kamper, to seirer, seks poeng og full pott!

En meget godkjent start på sesongen for all del, men vi er fortsatt ikke helt fornøyd. Det skal man aldri være. Det jeg syns er mest spennende er at vi fortsatt har mye å gå på. Vi skaper mye sjanser, vi slipper til lite, men uten å alltid briljere spillemessig. Det begynner å ligne på noe som kan kalles et vinnerlag. Denne uka har vi to muligheter til å bevise akkurat det.

Første mulighet til å bevise kommer idag, når Sotra gjester Husabø. Vi ønsker å spille enda bedre, styre mer, skape mer, sette sjansene våres mer effektivt og ikke slippe til noe som helst bakover på banen.

Forhåpentligvis vil dere få oppleve alt dette i dag. Et EIK-lag som jobber knallhardt for hverandre og for klubben, et EIK-lag som gir alt, og et EIK-lag som alltid går på banen for å vinne, uansett motstander.

Da kan det begynne å ligne noe som kan bli veldig bra.

Takk for støtten og god kamp!

TIL INNHOLDSSIDEN


Stiftet: 1945
Hjemmebane: Straume Stadion, kunstgress
Trener: Renate Blindheim
Fjorårets plassering: 7. plass i 2. divisjon avdeling 2
Spilt for begge lag: Ole Thomas Herrem og Samuel Narh


Sotra Sportsklubb ble stiftet i 1945 under navnet Øygard. Dette navnet beholdt de fram til 2009, da man valgte å slå seg sammen med Foldnes IL og Brattholmen IL. Naboklubben, Øygarden Fotballklubb, het fram til 2020 Nest-Sotra og har møtt EIK flere ganger de siste årene. Man skal med andre ord holde tunga rett i munnen for å holde styr på klubbene i Bergensfotballen, hvor også FK Fyllingen og Løv-Ham slo seg sammen i 2011 og dannet FK Fyllingsdalen, et lag EIK også har møtt flere ganger..

Sotra fikk en formidabel start på fjorårssesongen med fem seire og én uavgjort på de første seks kampene. Deretter gikk de på et stort tap mot Bryne, og vant bare én gang resten av sesongen. Ettersom det ble en halvert utgave, holdt det til å bli nummer sju. Dermed var Sotra med i det avgjørende sluttspillet, men tapte samtlige kamper på høstsesongen. Blant disse var 2-7-tapet mot EIK, i kampen som ble spilt i Sandnes.

Det må likevel sies å ha vært en meget god debutsesong for Renate Blindheim. 27-åringen fikk naturligvis mye oppmerksomhet for prestasjonen forrige sesong, som første kvinnelige hovedtrener i norsk toppfotball. Det blir neppe enklere i år for øylaget, som i år kan glede seg til lokaloppgjør mot Øygarden FK. For de har vært lillebror ute i havgapet de siste årene.


Dette blir Sotra Sportsklubbs tredje på nivå tre. De foregående årene hadde klubben vært i 3. divisjon i flere år. Selv om klubben er relativt liten på dette nivået, har de over tusen aktive medlemmer i flere idrettsgrener. Sotra mønstrer en svært ung tropp. Kun fem spillere er over 24 år. Med Bergen som nærmeste storby er det også mulig å hente de nest beste fra klubber rundt seg, samt å tiltrekke seg studenter.

Det er nemlig ikke bare lokale spillere på årets Sotra-lag, selv om Frederic Falck, Per Christian Pedersen og Henrik Nyland er eksempler på spillere man har funnet i Bergensfotballen. Her er blant annet flere spillere med fortid i Rogaland og Agder. Keeper Sebastian Hornnes Heggland og Mathias Myhre Madsen har begge fortid i Start. Den offensive midtbanespilleren Lars Kilen, som var blant lagets beste i fjor, har spilt i Jerv og Arendal, mens Sander Haugen har vært innom Viking.

Kilen scoret i forrige serierunde, en dramatisk hjemmekamp mot Levanger. Gjestene ledet 3-0 etter 19 minutter, men Sotra kom tilbake og utlignet i det 79. minutt ved Myhre Madsen. Dessverre for Sotra scoret Kjartan Ulstad langt inn i overtiden. Dermed står Sotra med ett poeng etter to serierunder. Det poenget tok de på bortebane mot Fløy i 1. serierunde.

TIL INNHOLDSSIDEN
Navn							Posisjon			Alder		Siste klubb				Debut
Sebastian Hornnes Heggland		Keeper			23			Start					2000
Morten Grasmo					Keeper			25			Sotra 2					2013
Daniel Johansson					Keeper			21			Oppsal					Ny i år

Kristian Skjørli Ree				Forsvar			21			Egen jr.					2017
Mathias Myhre Madsen			Forsvar			21			Sola						2020
Andrius Dolzenko					Forsvar			19			Åsane					Ny i år
Henrik Kjeilen Stenseide			Forsvar			18			Brann (lån)				Ny i år
August Randers					Forsvar			20			Lyn						Ny i år
Håvard Foldnes					Forsvar			22			Åsane (lån)				2020
Lionel Kamanzi					Forsvar			24			Byåsen					2020
Adrian Arefjord					Forsvar			18			Egen jr	/Sotra 2		Ny i år	
Sander Haugen					Forsvar			20			Viking					2020

Daniel Steensæth Tørum			Midtbane		22			Åsane (lån)				Ny i år
Henrik Nyland					Midtbane		27			Fyllingsdalen				2020
Lars Kilen						Midtbane		23			Arendal					2018
Per Christian Pedersen			Midtbane		26			Nest-Sotra				2015
Eirik Høydal						Midtbane		22			Florø					Ny i år
Herman Svendsen				Midtbane		22			Træff					2020
Lukas Einarsen Olsen				Midtbane		19			Fyllingsdalen				Ny i år
Sander Wik						Midtbane		19			Egen jr					Ny i år
Kim Arne Brakstad				Midtbane		20			Åsane					Ny i år
Steffen Låstad					Midtbane		20			Åsane					Ny i år	

Frederic Falck					Angrep			26			Vadmyra					2017
Patrick Singstad Johansen		Angrep			19			Byåsen					Ny i år
Beltran Mvuka					Angrep			22			Åsane					Ny i år
Yafet Estifanos					Angrep			20			Nest-Sotra				2020


TIL INNHOLDSSIDEN

Adi Markovic setter inn EIKs andre scoring i hjemmekampen mot Sotra
på Østerhus Arena i fjor høst. Keeper Sebastian Heggland er sjanseløs
på skuddet, og fikk en travel kveld mot målkåte EIK-spillere. Kampen
endte 7-2, etter at det stod 4-0 ved pause.
TIL INNHOLDSSIDEN

TIL INNHOLDSSIDEN

Noen bilder fra forrige hjemmekamp mot Nardo:

TIL INNHOLDSSIDEN

SESONGKORT

Priser for sesongkort er som følger:

Voksen – 1000 kr,- (3 kamper gratis)
Barn under 16 år – 500 kr,-
Familie – 2500,- (2 voksne med X antall barn)

ENKELTBILLETTER

Det er også mulig å kjøpe enkeltbilletter til hver hjemmekamp. Info om dette vil komme på vår hjemmeside i forkant av hver kamp. Priser på enkeltbilletter er kr 100,- for voksne og kr 50,- for barn under 16 år.

BORTEKAMPER

Det er nå åpnet for å slippe inn bortesupportere på kampene i Postnordligaen. Sjekk hver enkelt klubbs hjemmeside i forkant av hver kamp for hvilke billettordninger de har. Vi vil også forsøke å komme med slik info på vår egen hjemmeside.


TIL INNHOLDSSIDEN


JAKOB MASLØ DUNSBY:
"Ingen tvil om at fotball er gøy for øyeblikket!"

DET ER VEL INGEN OVERDRIVELSE Å KALLE JAKOB DUNSBY FOR "MAN OF THE MOMENT" ETTER AT TO SERIERUNDER ER UNNAGJORT. TO SCORINGER OG TO MÅLGIVENDE PASNINGER LAR SEG ABSOLUTT HØRE!

DET HAR GÅTT BRA FORELØPIG JAKOB!
- Ja, det har flytt veldig bra for meg de to første kampene, og da er fotball gøy! Det er selvfølgelig kjempedeilig å gå i garderoben etter en kamp og føle at man har bidratt til at vi har vunnet. Veldig moro!

OG PÅ NOTODDEN VAR FAMILIEN TIL STEDE OG FIKK OPPLEVE KJEMPESCORINGEN DIN LIVE!
- Både mamma, pappa, farfar og farmor satt på tribunen på Notodden, og det er helt klart moro at de fikk se meg score et slikt mål. Selv om avstanden hit til Egersund er nokså stor, så følger de godt med. Jeg får meldinger hele tiden fra både familie og venner, og det er noe jeg setter veldig pris på. Til helga kommer det også en kamerat på besøk for å se kampen mot Øygarden.

DU HAR SPILT EN KAMP I TIER-ROLLEN OG EN SOM KANT. HVILKEN ROLLE TRIVES DU BEST I?
- Jeg er nok best som "tier", hvor jeg kan vende litt og spille gjennom medspillere. Jeg følte jeg var veldig mye involvert i kampen mot Nardo, men fikk adskillig færre touch mot Notodden.

SEKS POENG PÅ TO KAMPER: HVORDAN VURDERER DU DE TO PRESTASJONENE?
- Jeg synes at både hjemmekampen mot Nardo og oppgjøret i Notodden var forholdsvis tøffe kamper. Vi scoret jo tre ganger før pause mot Nardo, og vi leverte vel den beste prestasjonen spillemessig før pause mot dem. I perioder var vi veldig gode da. Mot Notodden ble det en klassisk sliteseier, og vi var nok ikke så gode rent spillemessig der borte. Men derfor var poengene så viktige!

DU KOM TIL EIK I FJOR HØST. KAN DU FORTELLE LITT OM DIN BAKGRUNN SOM SPILLER?
- Jeg er fra Nøtterøy utenfor Tønsberg, og spilte fotball der fram til junioralderen. Da flyttet jeg til Sandefjord, der jeg fikk en god utdanning i deres akademi. Jeg ble tidlig matchet på A-laget gjennom treninger, men fikk ikke sjansen i kamp. Jeg kjente at det lugget litt, og jeg gikk på lån til den finske toppserieklubben Helsinki IFK, som da var trent av Tor Thodesen. Det gikk veldig bra i starten der, og jeg ble kåret til beste høyre kant i ligaen etter halvspilt sesong våren 2019. Men forskjellige omstendigheter førte til at låneavtalen ble avsluttet. Jeg forsøkte å finne en klubb i Norge på så høyt nivå som mulig, men overgangsvinduet stengte og dermed ble det ikke mer fotballspill før våren 2020, og da i Fram Larvik. Der ble det en helt moderat sesong, og derfor er jeg glad jeg fikk muligheten til å komme hit for å vise hva jeg kan som fotballspiller.

Fortsettes neste side->

TIL INNHOLDSSIDEN


DINE TANKER OM Å VÆRE HER I EIK?
- Det er vel kanskje nærliggende å sammenligne med Fram, som er den andre norske klubben jeg har spilt seniorfotball for. Både Fram og EIK har en filosofi om å spille fotball, så det er nokså likt, selv om de to klubbene i fjor lyktes i litt ulik grad. En annen likhet er at det er stort engasjement begge steder, og flinke og engasjerte folk rundt lagene. Så har vel corona-epidemien dempet litt av engasjementet her, men jeg håper at vi spillere framover skal kunne gjøre vårt til at det blir fotballfeber i Egersund!

HAR DET VÆRT EN NEDTUR Å MÅTTE TA STEGET NED I NORSK ANDRE DIVISJON?
- Jeg har jo en klassisk drøm om å se hvor langt jeg kan nå i fotball. Det skal jeg ikke legge skjul på. Det hadde vært veldig moro å fått sjansen på et høyest mulig nivå. Jeg fikk den ikke da jeg var i Sandefjord, og muligens stagnerte jeg litt som spiller på grunn av det. Det er jo slik at selv om en kanskje har nivået inne, så må en få en mulighet til å teste seg. Så det får være mitt fokus nå, å gjøre det best mulig her i EIK, og kanskje bevise at jeg er klar for et høyere nivå med det jeg viser her.

DU HAR EN VELDIG ENERGISK SPILLESTIL. ER DU EN LITT "HET POTET" PÅ BANEN?
- Ja, jeg har nok litt mer temperament enn de fleste. Men det tror jeg egentlig bare er positivt. Det gir meg en indre motivasjon til å konstant forsøke å være litt bedre enn de jeg møter på fotballbanen. Alt henger jo sammen, men jeg forsøker så godt jeg kan å bruke temperamentet til å bli en bedre fotballspiller og hjelpe laget jeg spiller på til å nå de målene vi har satt oss.

I DAG MØTER VI SOTRA I EN KAMP VÅRE SUPPORTERE FORVENTER AT VI VINNER. ER DET EN FARE FOR AT VI SKAL UNDERVURDERE SOTRA, MED TANKE PÅ AT VI VANT STORT MOT DEM I FJOR HØST?
- For meg er det i hvert fall ikke aktuelt å undervurdere motstanderen. Om vi skulle møte Barcelona, Nardo eller hvem det skulle være, så har jeg fokus på meg selv, og å forsøke å gjøre en best mulig innsats selv. Det tror jeg egentlig resten av gutta også har. Vi ønsker å vise oss fra vår beste side og vise hvor gode vi kan være dersom vi følger kampplanen og har den rette innstillingen. Da vil vi forhåpentligvis også sitte igjen med tre poeng etter kampen!

TIL INNHOLDSSIDEN

Vi søker frivillige til kampdagsarrangement!

Serien i gang, og i den forbindelse er vi på jakt etter 3-4 personer som kan tenke
seg å hjelpe til litt på kampdagene med enkel opp- og nedrigging av stadion.

Selve jobben tar ikke lang tid dersom vi er flere som deler på arbeidsoppgavene.
Under kampen har du ingen arbeidsoppgaver, men kan forhåpentligvis nyte god fotball
gratis. Det er heller ikke et must at du kan være med på alle kampene.

Vi søker også etter en "reservespeaker" som kan trå til ved behov.
Dette er også en kjekk måte å oppleve kamp på.

Vi håper noen der ute er interesserte.

Ta kontakt med oss på e-post: kenneth@eikfotball.no

TIL INNHOLDSSIDEN


POSTNORDLIGAEN, 20. JUNI 2021, IDRETTSPARKEN
REFERAT

Andreas Petersom måtte kaste inn håndkleet etter å ha pådratt seg en strekkskade på treningen lørdag. Ojan Bijan måtte derfor omrokkere laget litt, og valgte å sette Patrik Johannesen ned på midtbanen, mens Jakob Dunsby gikk inn i "tier-rollen" og Simen Haughom kom inn på venstrekant. Nardo yppet seg litt i åpningsminuttene, før Dunsby ga EIK ledelsen med et fint skudd da ti minuttes spill. To scoringer i løpet av ett minutt midtveis i første omgang avgjorde nærmest kampen. Den første en fin heading fra Haughom, før Alexander Dang avsluttet en feiende kontring med å sette ballen sikkert forbi Preben Øien.

Andre omgang ble derfor nærmest som en transportetappe å regne, og var av nokså varierende kvalitet rent spillemessig. Gjestene kom til et par halvfarlige avslutninger, mens Patrik Johannesen traff treverket med en skikkelig suser. Wawrzynkiewicz, Formo og Markovic var også farlig frampå, uten at det ble scoring av det.

Totalt sett en fortjent og komfortabel seier, i en kamp som hadde potensiale til å være et skikkelig bananskall for oss. Det var for øvrig første gang på seks år at vi vant en serieåpning.

LAGOPPSTILLING:

KAMPFAKTA:

EIK - Nardo 3-0 (3-0)

Målene: 1-0 Jakob Dunsby (11), 2-0 Simen Haughom (26), 3-0 Alexander Dang (27)

Gule kort EIK: Johannesen, Dunsby, Wawrzynkiewicz, Dang

Dommer: Ola Kellerhals

Tilskuere: 415


HØYDEPUNKT:

TIL INNHOLDSSIDEN


POSTNORDLIGAEN, 26. JUNI 2021
REFERAT

Etter en brukbar åpning fra vår side, kom vi under etter et kvarter da Melvin Fritzhell løp gjennom forsvaret og satte ballen mellom beina til Miguel Vieira.

Vi slo imidlertid raskt tilbake. Først fikk Scott Vatne stjernetreff med et skudd fra over 20 meters hold, som føk inn i vinkelen bak hjemmelagets keeper Bror Grøtterud. Tre minutter senere sendte Patrik Johannesen oss i ledelsen med et frekt skudd direkte fra frispark, som gikk rundt muren og i keepers nærmeste hjørne.

Vi ledet fortjent ved pause, og økte til 3-1 da Jakob Dunsby kvarteret ut i andre omgang dro seg fint fri og fra rundt tjue meters hold smalt ballen i mål, utagbart for hjemmelagets keeper.

Notodden fikk en redusering da innbytter Torben Dvergsdal fikk stanget ballen inn etter at vi ikke greidde å klarere et hjørnespark. Men totalt sett hadde vi rimelig god kontroll også mot slutten av kampen.

LAGOPPSTILLING:

KAMPFAKTA:

Notodden - EIK 2-3 (1-2)

Målene: 1-0 Melvin Fritzhell (14), 1-1 Scott Vatne (15), 1-2 Patrik Johannesen (18), 1-3 Jakob Dunsby (59), 2-3 Torben Dvergsdal (76)

Gult kort EIK: Marcel Wawrzynkiewicz

Tilskuere: 412


HØYDEPUNKT:

TIL INNHOLDSSIDEN
PROGRAMMET ER GRATIS
....men....
...vårt medieteam legger ned svært mange timer med dugnad for at EIK skal framstå utad på en mest mulig profesjonell måte.

Dere som leser programmet kan derfor vise at dere setter pris på arbeidet vi gjør ved å VIPPSE noen kroner til EIK fotball. Vi foreslår 20 kr dersom du kun leser denne utgaven av programmet, eller 100 kr dersom du er fast leser av programmet gjennom hele sesongen. Merk innbetalingen med "kampprogram".

VIPPS NR #99164


TIL INNHOLDSSIDEN

VI SKRUR TIDEN HUNDRE ÅR TILBAKE I TID, OG SJEKKER UT HVOR DEN TIDS EIK-SPILLERE BODDE. HOVEDKILDE ER FOLKETELLINGEN FRA DESEMBER 1920, SUPPLERT MED ANDRE KILDER, BÅDE SKRIFTLIGE OG MUNTLIGE.

Magnus Løining (1899-1987) var født og vokste opp i Nyeveien 14, like ved Tyskerbroa (huset på bildet). Han var med og stiftet EIK i 1919, og spilte på A-laget fram til 1927. Løining hadde da spilt like i underkant av 50 A-kamper.

Løining, som var en av flere damsgårdsgutter på EIK-laget den gangen, ble boende i barndomshjemmet hele livet, og giftet seg aldri. Ved folketellingen i desember 1920 oppgir Magnus at han arbeider ved Brådbenkens Mekaniske Verksted. Denne bedriften lå ytterst i Strandgata, der "fryså" senere ble bygget, og var et sted der skuter ble kjølhalt og reparert. Hvor lenge Magnus Løining arbeidet her, vet vi ikke, men han hadde senere en lang yrkeskarriere på Egersunds Fajansefabrikk.

Det var Magnus sin bestefar Jacob Jacobsen Løining (1823-1889) som hadde slått seg ned på Damsgård etter å ha flyttet fra Søndre Eigerøy. Jacob J Løining var sjømann, mens sønnen Hans (far til Magnus) (1855-1919) fikk seg arbeid på fajansen.

I 1920 bodde det to familier i huset. I første etasje (kjelleren) holdt skomaker Gustav Haaland og hans kone Marry til. Gustav hadde tatt sin utdannelse i Hamburg i Tyskland, og det var der han hadde truffet sin kone. De var begge tyske statsborgere.

Magnus bodde i andre etasje sammen med sin mor Marie (1863-1948), som hadde blitt enke året før. Den eldste broren Jacob (f. 1888 - døde før krigen) var styrmann i Bergenske Dampskipsselskap, og var på fart til Frankrike i desember 1920. Søsteren Karen Malene (1896-1972) arbeidet ved fajansefabrikken. Hun var også ugift, og ble boende sammen med sin bror på Nyeveien så lenge hun levde.

Magnus hadde også broren Hans (1889-1977), gift med Serina Krag, og Herman (1893-1981), gift med Gudrun Ikdahl. Men de var begge flyttet hjemmefra. Hans bodde på Stangeland i Sandnes, mens Herman var på sjøen i mange år, før han slo seg ned som bonde i Skjold i Nord-Rogaland etter at han ble gift.

Gata som i 1905 fikk navnet Nyeveien ble regulert inn i 1858, og husene grodde opp etter hvert som virksomheten fajansefabrikken stadig ble utvidet. De fleste som bodde her hadde "fabrekke" som sin hovedinntektskilde. De aller fleste husene her står fortsatt omtrent slik de gjorde for hundre år siden. Det gjelder også nummer 14, selv om arken over inngangspartiet muligens er en senere påbygging.

TIL INNHOLDSSIDEN
Garderobebygget som aldri
kom lenger enn til tegnebrettet:

Da EIK flyttet fra Slettebø til Husabø i 1924, var det til en liten grusbane som lå på tvers av dagens hovedbane. Det ene målet lå omtrent foran der A-laget har garderoben sin, mens det andre lå ved gressplenen på Hognestadsiden. Selve banen målte mindre enn minimumsmålet på 90x45 meter, og ble derfor ikke godkjent til cupkamper.

Omtrent der klubbhuset står i dag, stod det en gammel høyløe. Denne ble brukt til omkledningsrom til et godt stykke etter krigen. Men allerede flere år før EIK flyttet til Idrettsparken, forelå det planer om et permanent garderobebygg på byens nye idrettsanlegg. I forbindelse med jubileumsboka vår i 2019, ble tegningene til dette bygget scannet, men de ble aldri med i den endelige boka. Jeg vil derfor tro at de fleste av dere ser disse tegningene for første gang.

Som tegningene under viser, var planene å bygge et lite bygg i en slags "hyttestil", med en garderobe for fotballavdelingen og en for friidrettsfolket. I midten skulle det være et rom som man kanskje så for seg kunne huse styremøter og lignende. Bygget er ikke ulikt de paviljongene man finner på små cricketanlegg i landsbyer rundt omkring i Storbritannia. Det fantes også noen slike paviljonger på fotballbaner. Den mest kjente er "hytta" på Craven Cottage, Fulhams hjemmebane.

Akkurat hvor dette bygget ble planlagt, sier tegningene intet om, men muligens var planene å oppføre det omtrent mellom der klubbhuset og tribunen er i dag.

Bygget ble tegnet av Bjarne Gullichsen, som hadde kommet til Egersund i 1919 for å overta som styrer på telefonsentralen. Gullichsen, som var født i Oslo i 1890, var en allsidig kar. Han var aktiv i EIKs friidrettsavdeling, og var også en aktiv skiløper. Han drev også med fotografering og tegning, og var speiderleder fram til han hadde passert 80. Ved siden av jobben på Egersund Telefonselskap, var han også lokalkorrespondent for avisen "Stavangeren". Da han reiste fra Egersund i 1932, var det for å ta en fulltidsjobb som journalist i denne avisa. Senere ble han også bestyrer for yrkesskolen i Sør-Rogaland, samtidig som han både skrev mange artikler og tok mye bilder for Stavanger Turistforenings årbøker. Gullichsen døde i Sandnes i 1975.

TIL INNHOLDSSIDEN

TERMINLISTE:

Dato	Motstander		Bane	Type	Res		Tilsk	Målscorere
29.05	Vard			H		privat	3-5		160		Johannesen, Dang (str), Dunsby
01.06	Sandnes Ulf		B		privat	3-3		 -		Dang 2, Michalsen
05.06	Arendal			N		privat   0-3		 40
09.06	Viking			B		privat	2-0		 -		Johannesen, Dang
20.06	Nardo			H		serie    3-0		415		Dunsby, Haughom, Dang	
26.06	Notodden		B		serie 	3-2		412		Vatne, Johannesen, Dunsby
30.06	Sotra			H		serie
03.07	Øygarden		H		serie
07.07	Vard			B		serie
12.07	Odd 2			H		serie
17.07	Kjelsås			B		serie
21.07	Arendal			H		serie
24.07	Vidar			B		NM-1
28.07	Fram Larvik		B		serie
08.08	Rosenborg 2		H		serie
14.08	Skeid			B		serie
19.08	Fløy				B		serie
22.08	Levanger		H		serie
28.08	Øygarden		B		serie
01.09	Vard 			H		serie
06.09	Odd 2			B		serie
11.09	Fløy				H		serie
19.09	Levanger		B		serie
26.09	Kjelsås			H		serie
03.10	Nardo			B		serie
10.10	Skeid			H		serie
16.10	Sotra			B		serie
23.10	Fram Larvik		H		serie
01.11	Rosenborg 2		B		serie
06.11	Notodden		H		serie
14.11	Arendal			B		serie		

SPILLERSTATISTIKKER:
Før årets sesongÅrets sesong
NavnKamperMålKamperMål
Breimyr, Henrik 27360
Dang, Alexander 10865
Dekovic, Matej 0 060
De Souza, Jefferson 0 000
Dunsby, Jakob 4 043
Formo, Chris 22360
Gjerde, Eskil Furre 0 020
Haughom, Simen 27741
Ismaili, Kujtim 0 050
Johannesen, Patrik 0 063
Korneiciks, Deniss 19000
Markovic, Adi 27360
Michalsen, Stian 0 061
Paulmin, David 0 000
Peterson, Andreas 23340
Sleveland, Stian 2174700
Steinskog, Hallvar 2 040
Strangstad, Sivert 0 060
Sveingard, Martin 0 060
Tollefsen, Sondre 1 000
Vatne, Scott 12141
Vieira, Miguel 0 060
Wawrzynkiewicz, Marcel 138360
TIL INNHOLDSSIDEN

ETTER TO SPILTE SERIERUNDER ER DET KUN VARD, EIK OG ARENDAL SOM STÅR MED FULL POTT:

Arendal kom under for Øygarden, men hadde egentlig grei kontroll og vant til slutt 3-1. Våre felles rogalendinger i Haugesund tok en sterk seier 4-0 mot Fram Larvik. Eneste som gikk dårlig for haugalendingene var at Roy Miljeteig måtte byttes ut etter ca 20 minutter. For laget fra Larvik var det nok ikke denne kampen de hadde størst forhåpninger om poeng. De står med ett poeng etter de spilte uavgjort mot Odd 2 i runde 1.

Vard og Arendal møtes for øvrig i kveld i Haugesund, til det som kan bli et veldig interessant oppgjør med tanke på den videre utviklingen i tabelltoppen. Begge lag hadde gode resultater i treningskampene før seriestart, og ser ut til å ha tatt med seg den gode formen videre.

Det så lenge ut som Kjelsås skulle miste poeng til Odd 2. Det sto 2-2 til det 86. minutt, før tidligere Bryne-spiller Erik Rosland fikset tre poeng til Oslo-laget. Det sørget for de nå står med 3 poeng, etter de tapte første kamp mot Vard Haugesund. Odd 2 snek seg opp på fjerde plass etter at de tjuvstartet midtukerunden i går med å slå Rosenborg med 1-0 hjemme i Skien.

Etter sist helg kunne det se ut som Nardo ville havne i bunnen i år også, men de kom tilbake og tok en relativt sterk trepoenger mot Fløy. Trønderne vant 3-2 på Nissekollen over sørlendingene. Fløy med en litt skuffende start, og står nå kun med det ene poenget som de tok mot Sotra. Debutanten Eythor Bjørgolfsson, som ble klar rett før kampen, scoret to av Nardo sine mål. Han er en av åtte spillere som står med to mål etter to serierunder i vår avdeling, og kan bli en viktig spiller i Nardos kamp om overlevelse i Postnordligaen.

Skeid er også er tippet i toppen. I årets første kamp tapte de knepent med 1-2 hjemme mot Arendal. I runde to tok de en solid 3-0 seier mot Rosenborg 2. De kommer nok til å ta mange poeng fremmover, men allerede i kveld står de overfor en tøff utfordring når nabo Kjelsås kommer på besøk til Nordre Åsen.

Sotra spilte uavgjort mot Fløy i runde 1. Dermed stod de med ett poeng før kampen mot Levanger. Levanger tok ledelsen tidlig, og før det var gått 20 minutter ledet trønderne 3-0. Sotra deppet ikke av den grunn, og klarte faktisk å utligne til 3-3. Men på overtid scoret Levanger ett mål som gjorde de står med 3 poeng på de to første. Sotra kommer nå til Egersund med sitt ene poeng.

SISTE RESULTATER:
1. serierunde
19/6:  Vard Haugesund - Kjelsås 1-0
	  Flekkerøy - Sotra 0-0
	  Skeid - Arendal 1-2
20/6: Egersund - Nardo 3-0
	  Levanger - Notodden 2-4
21/6: Øygarden - Rosenborg 2 1-1
	  Odd 2 - Fram Larvik 2-2

2. serierunde
26/6:  Kjelsås - Odd 2 3-2
	  Notodden - Egersund 2-3
	  Arendal - Øygarden 3-1
	  Rosenborg 2 - Skeid 0-3
	  Fram Larvik - Vard Haugesund 0-4
	  Nardo - Flekkerøy 3-2
27/6:  Sotra - Levanger 3-4

DENNE SERIERUNDEN:
29/6: Odd 2 - Rosenborg 2 1-0 30/6: Vard Haugesund - Arendal Øygarden - Notodden Flekkerøy - Fram Larvik Egersund - Sotra Levanger - Nardo Skeid - Kjelsås

OPPDATERT TABELL:
Vard Haugesund 2 2 0 0 5- 0 6 --------------------------------------- Egersund 2 2 0 0 6- 2 6 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Arendal Fotball 2 2 0 0 5- 2 6 Odd 2 3 1 1 1 5- 5 4 Skeid 2 1 0 1 4- 2 3 Notodden 2 1 0 1 6- 5 3 Kjelsås 2 1 0 1 3- 3 3 Levanger 2 1 0 1 6- 7 3 Nardo 2 1 0 1 3- 5 3 Sotra 2 0 1 1 3- 4 1 Flekkerøy 2 0 1 1 2- 3 1 --------------------------------------- Øygarden 2 0 1 1 2- 4 1 Fram Larvik 2 0 1 1 2- 6 1 Rosenborg 2 3 0 1 2 1- 5 1

TIL INNHOLDSSIDEN

Bildet over er tatt med EIK-TVs kamera under seriekampen mot Søgne i april 2011. Drageren til tribunetaket var blitt montert dagen før, men holdes fortsatt oppe med stropper. Selve taket ble montert uka etter. Vi ser også at den nye pølseboden blir innviet, men plattformen foran ble først bygget senere.

I 2021 ER DET TI ÅR SIDEN VI RYKKET OPP FRA TREDJE DIVISJON.
I DENNE ARTIKKELSERIEN SKAL VI GÅ GRUNDIG GJENNOM DET SOM SKULLE BLI EN AV TIDENES JUBELSESONGER FOR KLUBBEN OKKA, KAMP FOR KAMP. VI HAR OGSÅ BEDT SUPPORTERE OG SPILLERNE SOM VAR MED Å BIDRA MED SINE MINNER FRA OPPRYKKSSESONGEN.

EIK - SØGNE 3-0
2. serierunde

Etter tap i serieåpningen på Hinna, var det viktig for EIK å komme på vinnersporet da Søgne stod på motsatt banehalvdel i årets første hjemmekamp.

På en ujevn gressmatte i Idrettsparken, var det gjestene fra Sørlandet som var best før pause. Blåtrøyene var aggressive og presset EIKs spillere til å gjøre feil på feil. Midtveis i omgangen hadde de først et frispark som slo i tverrliggeren, før de fikk to store muligheter fra kloss hold.

EIK kom bedre fram mot pause. Martin Håland var frampå to ganger med hodet, mens en suser fra Jan Eric Gløpstad ble blokkert nærmest på streken. Trener Mathiesen var likevel langt fra fornøyd, og ga klar beskjed om det i pausepraten.

Det han sa må ha virket. EIK gikk ut i hundre etter hvilen, og kunne ha scoret tre ganger før årets første seriemål kom ti minutter ut i omgangen.

Zlatko Tripic gjorde alt selv da han lurte sin oppasser, skar inn og satte ballen i keepers lengste hjørne.

Seks minutter senere doblet EIK ledelsen, da Martin Håland satte ballen i åpent mål etter et nydelig angrep der Stian Hunnestad og Stian Sleveland kombinerte fint.

Søgne hadde lite å svare med etter dette, og Stian Sleveland kunne sette inn EIKs tredje da et kvarter gjenstod.

KAMPFAKTA:

EIK - Søgne 3-0 (0-0)
Idrettsparken, 170 tilskuere

Mål: 1-0 Zlatko Tripic (55), 2-0 Martin Håland (61), 3-0 Stian Sleveland (75)

EIKs lag:
Asle Sirevåg, Rune Eik, Arild Nodland, Kim Josef Haaland, Eirik Gohn, Zlatko Tripic, Jostein Salvesen, Stian Hunnestad, Jan Eric Gløpstad, Martin Håland, Stian Sleveland.

Benyttede innbyttere:
Stian Vigrestad, Kristian Koldal, Mathias Perttamo

VIDEO AV SCORINGENE:

TIL INNHOLDSSIDEN

Dette bildet av Idrettsparken er tatt mot slutten av april 2011, og viser at taket og bakveggen på tribunen er i ferd med å ferdigstilles. De grå setene ble satt opp da tribunen var ny sommeren 2005, og fikk tjenestegjøre et par år til før de ble byttet ut med dagens blå stoler (som før øvrig er arvegods fra Viking Stadion).

BRYNE II - EIK 1-4
3. serierunde

Det gikk ti dager mellom seieren over Søgne til "tigrene" skulle i aksjon mot Brynes rekrutter på bortebane i sin neste kamp.

I mellomtiden hadde midtbanespilleren Jostein Salvesen pådratt seg et brudd i fotbladet, neo som skulle resultere i et fire måneder langt skadeavbrekk. Til kampen på Bryne måtte EIK også unnvære Arild Nodland, som måtte stå over på grunn av sykdom.

EIK kom likevel best i gang mot et ungt brynelag, og allerede etter ti minutters spill dundret Kristian Koldal inn gjestenes ledermål fra kort hold.

Kim Josef Haaland satte inn EIKs andre etter en lignende situasjon, der sokndølen skjøt ballen hardt i mål fra hjørnet av sekstenmeteren.

EIKs tredje scoring kom etter en god halvtime, da Jan Eric Gløpstad styrte et innlegg fra Martin Håland i nettaket.

Andre omgang ble et lite antiklimaks, slik det gjerne blir når man leder komfortabelt ved pause. Bryne fikk en redusering etter forferdelig rot i EIKs forsvar, og var i det hele tatt best i banespillet etter pause.

EIK stod imidlertid godt i mot, og fikk etter hvert noen bra overganger. På en av disse ble Mathias Perttamo lagt i bakken innenfor sekstenmeteren. Kim Josef Haaland scoret sitt andre for dagen fra ellevemetersmerket.

Etter tre serierunder hadde EIK dermed tatt seks poeng, og lå på fjerdeplass på tabellen. Brodd, Hinna og Sandnes Ulf 2stod alle med full pott etter tre kamper. Det gjorde også Klepp, men jærlaget var fratatt seks poeng før seriestart i og med at de hadde brukt to spillere uten lisens høsten 2010.

I bunnen av tabellen stod Lyngdal, Rosseland, Flekkefjord og Bryne 2 uten poeng etter tre serierunder.

KAMPFAKTA:

Bryne II - EIK 1-4 (0-3)
Bryne Stadion, 60 tilskuere

Mål: 0-1 Kristian Koldal (16), 0-2 Kim Josef Haaland (26), 0-3 Jan Eric Gløpstad (33), 1-3 Øyvind Braathen (51), 1-4 Kim Josef Haaland (straffe, 90)

EIKs lag:
Asle Sirevåg, Rune Eik, Kristian Koldal, Kim Josef Haaland, Eirik Gohn, Zlatko Tripic, Stian Vigrestad, Stian Hunnestad, Jan Eric Gløpstad, Martin Håland, Stian Sleveland.

Benyttede innbyttere:
Arnt Ove Ivesdal, Vidar Nodland, Mathias Perttamo


Jubel etter scoring på Bryne. Vi gjenkjenner (fra venstre) Martin Håland, Stian Vigrestad, Stian Hunnestad og Jan Eric Gløpstad (alle med ansikt mot kamera).

TIL INNHOLDSSIDEN

Med sine 30 år var Arild Nodland en av mange rutinerte spillere på laget som rykket opp i 2011. Han hadde debutert på A-laget allerede som 18-åring i 1999, og etter noen år borte returnerte han til EIK sommeren 2006 etter fullførte studier i Trondheim. Siden da hadde han vært rimelig fast i EIKs midtforsvar.

I opprykksesongen spilte Arild 20 av 26 seriekamper fra start, mens han kom inn som innbytter en gang. Den avgjørende kampen på Klepp var han imidlertid ikke med i:
- Jeg hadde fått mitt tredje gule kort for sesongen i siste hjemmekamp mot Vardeneset, og måtte derfor sone karantene. Det var selvsagt veldig kjedelig å ikke få delta på banen, og egentlig mye mer nervepirrende å sitte på sidelinja og følge med, sier han.

Arild forteller at etter at Jone Mathiesen kom inn som trener i 2008, var det forbedringer å spore hver eneste sesong: - Vi hadde god kontinuitet og en jevn og god spillergruppe som jobbet for hverandre. Samtidig er det klart vi var heldige, for poengmessig endte vi jo på tredje plass på tabellen, sier han.

Om selve opprykkskampen forteller Arild: - Jeg husker mye selv om jeg ikke spilte. Stemningen i garderoben før kampen, og skuffelsen da vi lå under 2-0 og alt så ut til å glippe. Men aller sterkest står jo minnet om stussen til Kristian Koldal gjennom til «Pokey», som serverte Skogen på blank kasse. Da var det helt euforisk! Jubelscenene og stemningen i garderoben etter kampen var helt vilt, forteller han.

Arild var svært uheldig før vårt comeback i andre divisjon, og fikk leddbåndet i det ene kneet delvis revet av to uker før seriestart. Han gikk dermed glipp av vårsesongen, men kom tilbake og spilte fast da vi sikret plassen høsten 2012. Samme høst ble han far, og valgte derfor å trappe ned med spill på B-laget. Han stilte seg imidlertid til disposisjon da A-laget manglet folk, og fikk fire A-kamper i sin siste sesong. Totalt spilte Arild 208 A-kamper for EIK og scoret 17 ganger.

I dag er han involvert i EIK som lagleder for vårt G10-lag. Han forsøker samtidig å få med seg de fleste av A-lagets hjemmekamper, men innrømmer at det ikke blir så ofte som for noen år siden.Arild, slik han ble presentert i programmet vårt i sesongen 2011.
TIL INNHOLDSSIDEN

ANNE ÅRSTAD
- Sørger for at ingen trenger å være sultne!

DE SOM HANDLER I KIOSKEN PÅ IDRETTSPARKEN NÅR EIK SPILLER KAMP, VIL OFTE MØTE EN BLID DAME BAK DISKEN. ANNE ÅRSTAD HAR VÆRT MED OG HATT ANSVARET FOR "BUE" I GODT OVER ET TIÅR NÅ, OG SYNES FORTSATT DET ER KJEKT:

- Jeg har vært involvert siden eldstemann begynte å spille fotball, og meldte meg som regel alltid til denne dugnaden når det var behov for folk. Jeg har alltid syntes det har vært en kjekk og sosial dugnad, forteller hun.

Tidligere gikk driften på omgang mellom forskjellige lag, men Anne forteller at det for rundt åtte år siden ble satt ned en egen komité for kiosken: - På den tiden var det stort sett et par medlemmer av komitéen og 3-4 foreldre fra forskjellige lag i ungdomsavdelingen som stod i kiosken på kampdagene. Men vi fant vel ut at det ble mer effektivt med kjente folk, så de siste årene har vi vært 3-4 faste som har drevet kiosken. Nå er det Hege Skårland, Anita Hetland og meg som har ansvaret. Vi deler kampene mellom oss, og har funnet et greit opplegg. Ved behov er det alltid noen i EIK-familien som stiller opp og hjelper til, sier Anne.

Den som er ansvarlig for kiosken må tidlig på "jobb": - Ja, vi møter opp rundt et par timer før kampstart. Det første vi gjør er å koke kaffi og fikse en kasse Berentsens brus til bortelaget og dommerne. Så er det å få pølsene på kok, fylle på varer og ha alt klart en time før kampstart. Det er da de første og ivrigste tilskuerne kommer, så da er det viktig at kaffien er klar. Salget pågår så og si i ett til kampen er slutt og så blir det litt rydding etterpå. Det går

fort rundt fire og en halv time på kampdagene før vi kan låse av og gå hjem.

Hva selges det så mest av? - Normalt er det kaffi, brus og pølser det går mest av. Normalt selger vi vel omtrent 80-100 pølser på en kamp, og av kaffi kan det fort gå rundt 20 liter. På fine og varme dager er det populært med is, sier hun og tilføyer at dersom EIK ligger an til seier så er det en del som unner seg en sjokolade i andre omgang.

Anne forteller videre at det kan variere hvor mye de som står i kiosken får med seg av selve kampen, men hun skyter inn at heldigvis er utsikten og lyden god, så de pleier stort sett å få med seg målene og hva stillingen er til en hver tid.

Hva så med egen fotballinteresse? - Jeg har aldri spilt fotball aktivt selv, men likte å gå på EIK-kamper i ungdommen, selv om jeg vel ikke var særlig fotballinteressert da. Men med mann og tre sønner med stor fotballinteresse, har jeg egentlig ikke hatt så mye annet valg enn å bli interessert jeg også. Hjemme er det MYE fotball på TV - ikke alltid like spennende, men det blir ofte at jeg gløtter på det som er på skjermen. Men det har vært veldig kjekt å følge med på guttene, som alle har spilt siden de var 4-5 år gamle. Det har blitt en del treninger, kamper og turneringer, noe jeg synes er utrolig kjekt. Spesielt har turene til Sør-Cup og Dana-Cup vært fantastiske opplevelser, avslutter Anne.

TIL INNHOLDSSIDEN


Trykk på brikka du ønsker å flytte - trykk deretter på feltet du vil flytte den til.

Se eventuelt på miniatyrbildet for å se hvordan det ferdige puslespillet ser ut.
Om bildet ikke kommer fram, forsøk å last siden en gang til.
Puzzle


Trykk på bildet for å se løsningen.
TIL INNHOLDSSIDEN
TIL INNHOLDSSIDEN
TIL INNHOLDSSIDEN
Kvelden i Torino skulle bli en av de ikoniske kveldene i fotballhistorien for både spillere og supportere fra min generasjon. Det var også denne kvelden familien Juul på Vikeså oppdaget at det fantes folk som var enda mer "fotballgalne" enn deres sønn Stein Rhoar.

For litt over 30 år siden hang vi sammen en del vi to. Det gikk svært mye i fotball. Intense en-mot-en-kamper inne i gymsalen på Vikeså Skole var så fylte av prestisje at osen av svette lå tjukt under taket. Stein Rhoar var selvsagt en mye bedre spiller enn meg, men både konkurranseinstinktet og frykten for å tape var alltid stor hos Gamle Hestnesveiens største fotballnerd. Jeg våger å påberope meg den tittelen, selv i sterk konkurranse fra både Jarle Mong og Kai Ove Kvåle med flere. Derfor var resultatet aldri gitt på forhånd.

Men denne kvelden foregikk det altså i Torino. Det var semifinale i fotball-VM. Et VM der vi to hadde sett mange av kampene sammen. Det inkluderte kvartfinalen mellom Italia og Irland, som gikk på dagens dato, min mors 50-årsdag. Under smørbrødserveringen var hennes eldste sønn fraværende, for Jacks Army mot arrangørlandet var langt viktigere enn å hedre sin mor. Jeg og Stein Rhoar satt i hver vår irske landslagsdrakt, og måtte skuffet se at Toto Schillaci knuste irenes drøm om glory.

Sett i etterkant er det jo en sjelden kombinasjon å heie på både Irland og England. Rent politisk er det som å vingle mellom Rødt og Fremskrittspartiet, og verken irske nasjonalister eller engelskmenn hadde blitt særlig imponerte av den blandingen. Og da er det på tide med nok et sidesprang før jeg igjen kommer inn på dagens hovedhistorie: Ti måneder senere satt jeg og Stein Rhoar sammen på Wembley da England og Irland møttes til EM-kvalifiseringskamp. Vi var kledde i Englands farger fra topp til tå, og fikk vårt livs sjokk da billettene sendte oss inn i en seksjon fylt med 30.000 irlendere i den ene svingen på gamle Wembley.

Hvordan skulle vi forklare at billettene var kjøpt av Sport & Spesialreiser, som igjen hadde kjøpt dem på svartebørsen av Irlands keepertrener? Helt umulig. Særlig når alle som satt rundt oss på tribunen hadde drukket minst ti pints med Guinnes og en flaske Jamieson hver! I Wembleys ganger fløt det mer urin enn det er vann i Gangesfloden under regntiden, men heldigvis er irer en vennligsinnet rase. De så i nåde til to nordboere som hadde forvillet seg inn et sted de ikke hørte hjemme.

Vi skulle få en av våre livs største opplevelser. Men mine minner fra denne kampen handler lite om det som skjedde ute på banen. Jeg husker både Lee Dixons ledermål og Niall Quinns utligning, men det som sitter spikret er da hele den irske svingen reiste seg opp og begynte å synge på gamle irske folkesanger. Der og da ble jeg frelst, og siden den gang har det vært min favorittsjanger innen musikk.

Men igjen skrur vi tiden tilbake til kvelden i Torino. Mange sidesprang som vanlig når jeg skal forsøke å fortelle en god historie! Jeg ringte på døra i Risbakken. Stein Rhoar lukket opp og det bar opp trappa til stua. Det var da hans mor Else fikk sitt livs sjokkopplevelse: Jeg hadde en bylt under armen, men hun så ikke hva det var før jeg tok tre skritt mot fjernsynet og brettet ut min Union Jack på gulvet på samme elegante vis som spanske matadorer svinger sine røde tepper. Fru Juul måtte ta telling til ti, før hun høyt forkynte at nå hadde hun sett det hun ikke trodde var mulig: En som var enda mer "fotballgalen" enn hennes sønn.

Det ble en episk kveld foran TV-apparatet. I det juulske hjem var det fast tradisjon å spise is under fotballkamper. Is i tolitersbokser, og selvsagt en boks til hver. Linekers utligning, Gazzas gule kort og tårer, og Waddle og Pearce sine straffemisser. Alle legendariske øyeblikk. Men for fru Juul tok det britiske flagget foran TV-apparatet kaka. Hun glemmer det aldri. Og fikk en påminnelse om at fotballnerden fortsatt lever i beste velgående da hun plutselig oppdaget en 50-åring varme opp sammen med ungdommene under en KRIK-Cup i Bjerkreimshallen for noen få år siden.

Gårsdagens kamp på Wembley gjorde at alle disse opplevelsene kom fram igjen. Jeg var ikke født da England vant VM i 1966, og bare tre år gammel da Peter Bonette feilberegnet Beckenbauers skudd i Guadalajara i 1970. Så kampen i Torino var det første store oppgjøret mellom de to erkerivalene jeg så. Seks år senere skjedde det igjen, og da som kjent med nåværende landslagstrener Gareth Southgate som syndebukk.

Jeg skrev i forrige program at moderne fotball og landslagsfotball ikke akkurat er min sterke side. Men jeg må innrømme at jeg kjente klumpen i halsen da jeg og min datter satt foran fjernsynet og så gårsdagens drama utfolde seg. Det var bare den tredje fulle kampen jeg så i EM, men å se hva det betydde for både Southgate, spillerne og ikke minst publikum på tribunen var en stor opplevelse.

It's coming home!

TIL INNHOLDSSIDEN
TIL INNHOLDSSIDEN